Introduktion

Att leda utan att kunna le…

Tobias Strandh

Bild över Tobias Strandh hemmakontor

Room with a view, eller som jag kallar det; hemmakontoret

Jag vet inte om det är ett utslag på Göteborgshumor, men när jag 2004 tog mina första steg inom utbildningsvärlden så hade vi en kurs på schemat som kallades för ”Blindkursen”. Du skulle ju kunna tro att det handlar om något slags utbildning för att stötta funktionshindrade med synsvårigheter, men sanningen är ganska långt därifrån… Blindkursen var helt enkelt ”C++ för dig som inte kan C” och känner du inte till dessa beteckningar så beskriver Wikipedia det som

” C++ är ett programspråk med stöd för dataabstraktion, objektorienterad programmering och generisk programmering samt även lågnivå hårdvarunära programmering. Språket utvecklades i början på 1980-talet av Bjarne Stroustrup vid Bell Labs. I dag är det ett av de populäraste programspråken och används inom allt från datorspel till konsumentelektronik”

Att det just blev ”Blindkursen” hänger såklart ihop med ”för dig som inte kan C” och när jag nu sitter och försöker sammanfatta uppryckta inblickar kring ledarskap och team-building så tänker jag i liknande banor kring hur ledarskapet kan se ut om vissa delar saknas. Jag är medveten om att det finns hur många texter som helst som djupare beskriver i stort sett varje område som jag tar upp i denna bok, men kombinerat med mina egna funderingar och praktiska lösningar så känner jag att du som läser detta kan få med dig mycket matnyttigt att själv arbeta med och omvandla till just dina egna lösningar!

Att leda med enbart da

En morgon när jag stod i duschen slog mig tanken att om du verkligen skall engagera medarbetare så är kommunikation och interaktion några av de allra viktigaste komponenterna! Vad blir leda utan att kunna le? Då har du enbart kvar da och drar jag då tanken än vidare så betyder ju ”da” just ”ja” på ryska och hur många organisationer har vi inte där ”ja”-tänket härskar? Låt mig utveckla lite. En typisk ”ja”-organisation baseras ofta på en väldigt dominerande ledare där alla mer eller mindre utgår ifrån att ledarens ord är lag då det såklart alltid är det bästa alternativet. Här finns det flera exempel där det ekonomiska resultatet måhända är lysande, men i stort sett varje gång som någon gräver lite djupare så hittar vi sällan nöjda och välmående medarbetare. Stressen som byggs upp när ”ja”-mentaliteten ärvs nedåt från styrelse till VD till linjechef gör att hela företagskulturen vävs ihop till en maskin som förr eller senare krackelerar.

Du hittar knappast större engagemang och delaktighet då alla ändå vet att tankar och idéer som dyker upp inte särskilt ofta leder till något ifall de inte råkar sammanfalla helt med just de planer som redan kommunicerats som allsmäktiga. Ledare som försöker hitta nya vägare och involvera medarbetarna redan från start ses som obekväma och med en utpräglad ”ja”-organisation så dröjer det sällan länge innan dessa individer trycks bort från en påverkande roll och ledare som byter arbetsgivare, startar eget och plötsligt blomstra och inspirerar på ett sätt som kan vara svårt att förstå när personen tidigare i hållits tillbaka för att uppehålla den utpekade linjen. Jag är själv övertygad om att det både ur ett medmänskligt såväl som ur ekonomiskt perspektiv är att föredra en agil organisation som tillsammans bygger framgång! Så mer LE och mindre DA är jag övertygad om att alla mår bra av!

Om boken

Detta är en bok där jag samlat ihop mina egna erfarenheter under de senaste 20 åren när det gäller digitalisering, agilt arbetssätt och ledarskap där omtanke och kontinuerligt förbättringsarbete står i fokus. Vi kommer att gå igenom faser kring organisationsutveckling och hur det agila arbetssättet med teamet i fokus stöttar både personlig utveckling likväl som det ger ekonomiska vinster. Då jag själv också har stort fokus på att använda ny digital teknik för att stötta dialog så lyfter jag även fram hur jag själv arbetat med detta både när det gäller att leda och arbeta i distribuerade team, men också ur social media-synvinkeln.

På samtliga områden i boken finns det stor potential att fördjupa dina kunskaper vidare, så min förhoppning är att du med min bok hittar områden som du känner att du själv brinner mer för och därefter tar ansvar för din egen kompetensresa vidare. Har du frågor kring något i boken eller vart du kan hitta mer info får du mer än gärna maila mig på [email protected]

Foto: Frida Rönnholm